Hulp voor jezelf

Je eenzaam voelen

kan komen door het verlies van een geliefde. Maar dat hoeft niet. Je kunt er last van hebben als oudere, maar ook kinderen voelen zich vaak eenzaam. De meeste mensen die zich veel eenzaam voelen zijn zo tussen 35 en 50 jaar oud. We verwarren eenzaamheid soms met depressiviteit. Misschien omdat het makkelijker is om te zeggen dat we depressief zijn, dan dat we ons eenzaam voelen. Het helpt al een beetje om te weten dat je niet de enige bent.

Als je je al langer eenzaam voelt

Eenzaamheid die langer duurt dan pakweg een jaar vormt een hersenprobleem. Echte hulp bij eenzaamheid is dan ook hulp die inzet op het herstellen van de hersenen. Je hebt dan namelijk een probleem dat niet vanzelf over gaat. Je moet er iets aan doen. Het is aan jou om jezelf te helpen naar een gelukkiger leven. Of om hulp te vragen. Je moet dan wel weten hoe. Eenzaamheid heeft alles te maken met wie je bent. Het is een individueel iets. Daarom is er geen standaard aanpak. Maar er zijn meer mogelijkheden dan je misschien denkt.

Er zijn verschillende manieren om het aan te pakken. Die hangen voor een deel af van jouw eigen omgaan met eenzaamheid (heb je het al van kinds af aan, of is het later ontstaan). Voor een ander deel hangen ze af van wat je zelf als prettig ervaart. Globaal kun je kiezen uit deze vormen van hulp:

Mensen van eenzaamheid afhelpen door hersentraining gebeurt met de methodiek Creatief Leven, een methodiek die specifiek is ontwikkeld voor de aanpak van eenzaamheid bi j volwassenen. Kijk hier voor meer informatie.

Start nu met de online cursus Creatief Leven tegen eenzaamheid

Faktor5 - opleiding voor professionals rond eenzaamheid