Happy single, een prima leven, goeie relaties, lekker in je vel? Of zijn singles vaker eenzaam? Het aantal single huishoudens in het Westen is de afgelopen 30 jaar verdubbeld. In Groot-Brittannië en de VS leeft één op de drie mensen alleen, in Nederland ongeveer één op de 6. Dat zijn 2,5 miljoen mensen. Jarenlang wordt in Nederland onderzoek gedaan naar hoe eenzaam mensen zich voelen in dit land. Met het toenemen van het aantal eengezins-huishoudens blijkt absoluut niet uit de cijfers dat er een groeiende eenzaamheid is in dit land.

Risico

Er is een verschil tussen je eenzaam voelen en alleen zijn. Je kunt je moederziel alleen voelen in een grote groep mensen. Je kunt je intens gelukkig voelen in je eentje. Toch loop je meer risico op langdurige eenzaamheid als je alleen leeft, dan wanneer je met meer mensen een huishouding vormt. In die zin is het wel zo dat singles een groter risico lopen zich eenzaam te voelen dan anderen. Het risico bestaat uit een aantal onderdelen.

Meer moeite

Wie alleen leeft zal meer moet ondernemen om contacten met anderen te hebben. Je zult dus iets meer moeite moeten doen. Zolang je daartoe in staat bent en het ook werkelijk doet  is er niet zoveel aan de hand. Die contacten moeten jou dan wel opleveren wat je als mens nodig hebt. Het gaat niet alleen maar om vriendschappen, het gaat ook om intimiteit, seks, het delen van ervaringen. Als je niet voldoende onderneemt om aan je trekken te komen heb je een probleem.

Depressief

Een ander risico is dat je grote kans loopt in een vicieuze cirkel terecht komen. Persoonlijke problemen bespreken doe je makkelijker in een intieme relatie. Heb je zo'n relatie niet dan mis je een uitlaatklep. Je denkt dan misschien dat je depressief bent, terwijl je in wezen last hebt van eenzaamheid. Als je dan naar de dokter gaat met de klacht "ik voel me zo depri", kom je absoluut niet dichter bij een oplossing. Eenzaamheid kan dan tot een stevig probleem uitgroeien.

Minder mogelijk

Ben je alleen en zit je in een situatie waarin je er nauwelijks op uit kunt, je  misschien geen werk hebt en geen zinvolle dagindeling, dan zijn je mogelijkheden om contacten aan te gaan eenvoudigweg minder dan die van een ander. En hoewel eenzaamheid zeker niet altijd samenhangt met het hebben van een bepaald aantal contacten, moet je de mogelijkheid contacten aan te gaan natuurlijk wel hebben. Vooral voor de groeiende groep oudere singles is dat een punt van aandacht.

Verbinding

Eenzaamheid is, hoe je het ook wendt of keert, een gevolg van niet goed verbonden zijn met anderen. Maar eenzaamheid is een zo breed begrip dat het moeilijk is om zonder meer te stellen dat singles er meer mee te maken hebben dan anderen. Eenzaamheid is en blijft een individuele zaak. Dat betekent dat als je er last van hebt - of je nu single bent of niet - je op zoek moet naar de oplossing die in jouw situatie het beste is. Kom je er niet uit, zoek dan hulp van iemand die er verstand van heeft.

Start nu met de online cursus Creatief Leven tegen eenzaamheid

 Zoek je een specialist?

beeldmerk veldtocht

 

Faktor5 - opleiding voor professionals rond eenzaamheid