Burn-out, eenzaamheid en andere misère

mei 28, 2013

Verondersteld wordt dat een burn-out kan ontstaan als iemand langdurig is blootgesteld aan een teveel aan stress op het werk. Uit onderzoek weten we inmiddels dat mensen met een goed sociaal netwerk meer bestand zijn tegen de gevolgen van chronische stress dan mensen zonder veel steun in hun omgeving. Dat is nu net waar mensen die zich eenzaam voelen vaak moeite mee hebben. De kern van hun probleem zit namelijk in het ontbreken van die goede relatie met anderen waar ze deze steun uit zouden kunnen putten.

Je kunt je afvragen of burn-out een gevolg is van te veel spanning op het werk, ofiref het gevolg van het ontbreken van manieren om die spanning te verlichten. Eén ding is zeker: als eenzaamheid de onderliggende oorzaak is van wat we ‘burn-out’ noemen dan kun je die  alleen aanpakken door het aanpakken van eenzaamheid. Het begint daarom met onderzoek. De enige die het antwoord weet op de vraag of eenzaamheid een rol speelt is de persoon zelf.


Gearchiveerd onder:counselling, eenzaamheid, hulpverlening, Therapie Tagged: burn-out, burnout, deskundigheid eenzaamheid, doen aan eenzaamheid, eenzaamheid, specialist eenzaamheid, stress